CHIRURGIA SOMNULUI

(Chirurgia Ronhopatiei cronice - Sforăit, Implant Pillar și Apneea de somn)
Sforăitul

Este sunetul răgușit sau dur ce apare în timpul somnului datorită vibrației excesive a palatului moale, în special a luetei – “omuleț” – ca urmare a respirației orale, fapt accentuat și de o obstrucție cronică a foselor nazale. Sforăitul poate indică uneori o problema serioasă de sănătate. Obstrucția nazală cronică împreună cu alergia nazală accentuează sforăitul.

Sforăit patologic operat și redus la nivel habitual - preoperator
Sforăit patologic operat și redus la nivel habitual - postoperator


De ce Sforăim?

Sforăitul apare din cauza unor factori multipli ce pot include o obstrucție nazală cronică împreună cu modificări la nivelul palatului moale unde de obicei apare un flux de aer turbulent cu vibrația excesivă a luetei. Hipertrofia(mărirea de volum) a luetei se poate asocia cu prolapsul valului palatin datorat unei musculaturi mai relaxate.

Factorii care contribuie la apariția sforăitului:

I. Sexul masculin

La bărbați Sforăitul sau apariția Apneei de somn sunt mai frecvente comparativ cu femeile.

II. Obstrucția nazală

Congestia nazală poate fi cauzată de o Alergie, o Rinită Cronică, o Deviație de sept nazal sau de Polipii nazali. Poate contribui de asemenea și conformația externă a nasului cu aplatizarea cartilajelor nazale de la nivelul lobului nazal, așa numită Insuficiența alară.

III. Anatomia cavității bucale

Prolapsul palatului moale sau o alungire a luetei pot determina o îngustare a căii repiratorii superioare cu apariția unui flux de aer turbulent. Amigdalele palatine sau o bază a limbii mărite de volum pot crea de asemenea un blocaj respirator superior.

IV. Excesul în greutate

Grăsimea depusă la nivel cervical(gât) poate îngustă calea respiratorie superioară cu un efort suplimentar de a respira.

V. Consumul de Alcool

Relaxarea exagerată a musculaturii gâtului datorită consumului de alcool înainte de a dormi.

Simptome

Sforăitul este o problemă care poate crea pe termen lung consecințe medicale și sociale serioase. Soți, parteneri sau alte persoane din casă pot suferi de lipsa cronică a somnului, fapt ce conduce la oboseală pe parcursul zilei, stări de rău și lipsa de armonie maritală. Sforăitul poate deveni o problema și în timpul călătorilor de afaceri sau în vacanțe – de aici ianașterefrica sforăitorului de a nu deranja alte persoane prin zgomotul produs de propiul sforăit.

Zgomotului din sforăit i se mai pot adăuga:

  • Dificultăți de concentrare
  • Gât uscat
  • Somnolență excesivă în timpul zilei
  • Probleme în cuplu
  • Creșterea tensiunii arteriale
  • Bătăi neregulate ale inimii
  • Lipsă de aer în timpul somnului
Cum tratăm Sforăitul?

Stilul de viață poate fi schimbat în cazul unui sforăit ocazional sau ușor prin:

  • Evitarea alcoolului sau fumatului înainte de culcare
  • Dietă echilibrată și exerciții fizice zilnice care pot reduce greutatea corporală. Diminuarea excesului de grăsime din zona gâtului poate reduce rezistență căilor aeriene superioare cu o îmbunătățire a fluxului de aer. Principiile de bază spre o slăbire corectă în greutate constau în dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase de viață și o dietă echilibrată
  • Schimbarea poziției de somn poate evita presiunea generată de baza limbii din poziția de somn pe spate în cea pe lateral