CHIRURGIA SEPTULUI NAZAL - Deviația de Sept

(Septoplastia endoscopică, Reconstrucția septului nazal)
Introducere

Obstrucția nazală este o problemă frecvent întâlnită. Pacienții cu obstrucție nazală prezintă dificultății în respirația pe nas, astfel aceștia respiră pe gură atât pe parcursul zilei cât și noaptea implicit apărându-le o senzație de gât uscat.

Deviație de sept cu hipertrofie cornete nazale - preoperator
Deviație de sept cu hipertrofie cornete nazale - postoperator


Obstrucția nazală

Aceasta poate fii provocată de mai mulți factori. Dintre aceștia alergiile pot fii o cauză frecventă. Deseori fosele nazale pot fi îngustate de probleme apărute la nivelul septului nazal sau a cornetelor nazale.

Septul nazal este o structură normală și divide nasul în două fose nazale, dar poate fi deviat într-o parte sau alta datorită unor factori multipli printe care cel mai frecvent e reprezentat de traumatismele faciale la copil sau adult.

Cornetele nazale sunt de asemenea structuri normale la nivelul nasului și sunt localizate pe peretele lateral al foselor nazale putând fi mărite și astfel împreună cu o deviație septală să provoace probleme de respirație nazală dificilă.

Diagnosticul

Examen endoscopic nazal posibil completat de examinare CT cranian sinusal nativ în funcție de simptomele pacientului.

I. Septoplastia endoscopica

Se realizează prin tehnică endoscopică și constă în îndreptarea porțiunii cartilaginoase și osoase a septului nazal cu deschiderea pasajelor respiratorii a ambelor fose nazale. Nu se rezecă decât porțiuniile complet deviate și astfel septul nazal își reia formă normală cu păstrarea intactă a mucoasei nazale.

Se utilizează și RADIOFRECVENȚA sau COBLAȚIE.

II. Reconstructia septului nazal

Perforațiile septale pot apărea postchirurgical – după operația de deviație de sept nazal în tehnică clasică Killian sau în urma dependenței de anumite substanțe interzise(cocaină) care inspirate nazal vor provoca treptat perforația septului nazal.

Reconstrucția septului nazal se va efectua în tehnică endoscopică modernă utilizând implanturi speciale de silicon sau lambouri de mucoasă intranazale cu sângerare minimă folosind materiale moderne hemostatice și recuperare rapidă pentru pacient printr-o spitalizare de maxim 24 de ore.