CHIRURGIA ENDOSCOPICĂ RINOSINUSALĂ – FESS

(Chirugia Endoscopică a Rinosinuzitei cronice sau Polipozei nazale)
Chirurgia Endoscopică Rinosinusală

Chirurgia sinusală endoscopică a evoluat semnificativ în ultimii ani. Această chirurgie se adresează pacienților cu –sinuzită cronică- termenul nou folosit e de Rinosinuzită cronică deoarece aceasta reprezintă o inflamație a mucoasei nazale și sinusale care nu se remite după tratamente medicamentoase.

Această chirurgie se folosește de ultima technică endoscopică care constă din diferite tije rigide conectate la un sistem ultraperformat de cameră video ce permite chirugului să vizualizeze în detaliu toate coridoarele sinusale precum și cavitățile sinusale pentru a putea fi precis în tratarea patologiei rinosinusale.

Factorii care produc inflamația mucoasei rinosinusale sunt multipli, alergii sau infecții repetate, astfel că aceasta se modifică ireversibil fiind nevoie de procedee chirurgicale minim invazive ca și chirurgia sinusală endoscopică ce au rolul de a deschide pasajele de ventilație normală a sinusurilor și de a drena secrețile blocate la nivel sinusal.

Avantajele Chirurgiei Endoscopice Rinosinusale
  • Scopul principal: îmbunătățirea căilor de drenaj a sinusurilor nazale, prin deschiderea minim invazivă a orificiilor naturale ale sinusurilor
  • Ablația mucoasei inflamate de la nivel rinosinusal va îmbunătăți semnificativ drenajul sinusurilor, iar medicația necesară ulterior(spray-uri nazale, etc.) va putea fi aplicată precis la nivel sinusal
  • Dacă suferiți de o boală inflamatorie sinusală sau de Polipoză nazală sinusală acest tip de chirurgie nu reprezintă întotdeauna tratamentul total, ci face parte din pașii necesari unui bun management local al bolii alături de tratamentele medicamentoase

Operația este efectuată în blocul operator în anestezie generală cu internare de scurtă durată(24 de ore) și recuperare rapidă la domiciliu.

Postoperator se folosesc materiale moderne(bureți rezolbabili speciali – Nasopore sau Stammberger glue) plasate intranazal fiind ușor tolerate de câtre pacient și care ajută la o sângerare minimă precum și la o recuperare rapidă.

Ulterior chirurgul va sfătui pacientul ce fel de controale pentru curățarea foselor nazale vor fi necesare și ce fel de tratamente intranazale să urmeze la domiciliu.

Complicațiile acestui tip de chirugie rinosinusală sunt rare, dar importante, și constau în: sângerare, pierderea vederii (se lucrează în zona globului ocular) precum și penetrarea bazei de craniu și implicit a creierului deoarece sinusurile nazale se învecinează cu aceste structuri.

NEW! Balloon Sinuplasty

Dilatația orificiilor sinusale e ținută sub control endoscopic  în analgosedare prin cateterizarea acestora și utilizarea unor balonașe speciale la o anumită presiune. Astfel orificiul sinusal va rămâne dilatat, iar șansele de a recidiva o rinosinuzită vor scădea semnificativ. Această tehnică endoscopică o utilizăm din experiență mea în cazurile la care apariția unor episoade repetate de sinuzită acută nu au determinat modificări patologice asupra structurilor sinusale. Aceste aspecte le vom putea evidenția în urma consultului endoscopic inițial.